Hoopers


Hoopers, een sport voor elke hond die graag met de baas samen werkt. Het maakt niet uit of je viervoeter groot, klein, jong of oud is. Hoopers is in het bijzonder geschikt voor oudere honden die bijvoorbeeld geen agility meer kunnen doen of een blessure hebben, maar toch nog graag actief zijn.  Deze sport is weinig belastend voor de hond, omdat er geen sprongen in voorkomen. Niet alleen handig voor de hond met een fysieke beperking, maar ook voor de begeleiders die misschien fysiek wat beperkter zijn.  De hond wordt namelijk op afstand begeleid doorheen het parcours. Dit gebeurt door middel van lichaams- en stemcommando’s die de richting voor de hond aangeven. Als begeleider is je activiteit dus beperkt tot een minimum.

 

Bij Hoopers wordt er op een positieve manier getraind: er wordt gebruik gemaakt van een target en beloond met voer of spel. Het belangrijkste is natuurlijk dat je het leuk vindt om de ‘hoops’ op te zoeken, rond de tonnen en door de hekjes en tunnels te lopen. Het kost wat tijd en geduld om je hond deze sport aan te leren, maar dat geldt ook voor andere activiteiten. Iedere hond kan Hoopers aanleren.

 

Een parcours bestaat bijvoorbeeld uit hoops (hoepels), tunnels, tonnen en gates en het is de bedoeling dat de hond hier omheen loopt. Eerst worden de onderdelen apart aangeleerd, waarbij de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het toestel kent, kan er opgebouwd worden naar meerdere toestellen of grotere afstanden. Zo streven we verder naar een steeds groter en uitgebreider parcours.

 

Een parcours kan heel eenvoudig opgezet worden.  Zelfs als je deze sport in groep beoefent, kan je toch nog individueel werken met je hond. Zo krijgt je hond de mogelijkheid om op zijn eigen tempo en eigen niveau een parcours te leren lopen.

 

De hond wordt op afstand gestuurd en moet een parcours met vloeiende lijnen en zonder haperingen afleggen. Net zoals bijvoorbeeld bij agility, kan het parcours gemakkelijk aangepast worden zodat het interessant blijft voor zowel de hond als de begeleider.

 

De hond leert hierbij zelfstandig werken en nadenken en om op de baas te letten.

 

Is je hond geslaagd voor de beginnerscursus en kent hij met andere woorden de basiscommando’s, dan kunnen jullie starten met Hoopers. We willen graag werken met  groepjes van zo’n 8 begeleiders / honden. De target waarmee je eventueel kan belonen tijdens Hoopers, kan je voor een kleine bijdrage verkrijgen in onze kantine.

 

Kortom een geweldige , actieve sport die geschikt is voor vele honden!!